Het Ieper van toen

Op de rug draagt dit boek het nummer 13. Er zijn wel meer steden die een terugblik kregen onder de titel “Het … van toen”. Hoeveel uitgaven deze reeks kende, weten we niet. De uitgever is Marc Van de Wiele pvba uit Brugge. Zeker is wel dat dit op zich een werk vormt, er zijn geen 12 andere delen over Ieper. Laat je dus niet aan de rugnummer vangen met het idee dat het een deeltje is van een hele reeks over deze stad.

In de jaren ’70 en ‘80 kwamen deze bundelingen van oude zichten en postkaarten geregeld op de markt. Haast elke gemeente zag er wel eentje verschijnen. Er waren tevens speciale uitgaves gewijd aan thematische onderwerpen, zoals binnenscheepvaart.

Dat het bij Ieper gaat om een nostalgische terugblik, zal op voorhand duidelijk zijn. Immers, alles werd stukgeschoten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Enkele beelden tonen op treffende wijze hoe radicaal deze verwoesting was. Maar het is de kracht van dit boek om daar niet bij stil te staan. Het is vooral te doen om het Ieper van voor 1914.

Quasi elke bladzijde brengt twee à drie foto’s met een passende commentaar. Net genoeg om voldoende te weten en verder te kijken. Interessante zaken, die anders ontgaan aan de lezer, worden zo onder de aandacht gebracht.

Voor wie al veel weet over de stad, een mooie aanwinst in de boekenkast door het bijeengebrachte beeldmateriaal. Voor wie nog niets of weinig weet: een bron van weetjes. In ieder geval: een kijk op het Ieper van toen zoals het nooit meer terugkomt.

H.J. Constandt, O. Mus, P. Vandenbussche, Het Ieper van toen. Een verzameling foto’s en prentbriefkaarten, voorzien van beknopte historische gegevens, Brugge, 159 p., 22×30 cm.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *