Kortijk

Laat je niet misleiden door de titel. Dit is niet het zoveelste fotoboek. De naam van de stad of gemeente en dan een resem afbeelding zonder of met een beetje uitleg.

In dit boek hebben Paul Thurman en Piet Boncquet zich op verdienstelijke wijze toegelegd op de ontwikkeling van het stedelijk landschap. Eigenlijk zou je het kunnen lezen met in het achterhoofd de vraag: ‘Hoe komt het dat Kortrijk er vandaag zo uitziet?”.

En de balans is eigenlijk negatief: Kortrijk heeft zoveel van zijn erfgoed verloren. Door omstandigheden. Door bombardementen van 26 maart en 21 juli 1944. Maar ook door economisch gewin en/of politieke onwil. Een kritische noot om wat er met die vroegere rijkdom is gebeurd en welke weg eigenlijk zou ingeslagen moeten worden, ontbreekt niet.

Die evolutie wordt uitgelegd in een 50 bladzijden, met historische illustraties. Een tweede deel van het boek brengt één en ander in beeld zoals het 1989 terug te vinden was.

Een derde deel brengt een chronologie van de belangrijkste gebeurtenissen van de stad i.v.m. landschapsbeeld en stadsbeeld. Ook hier enkele historische illustraties. Een bibliografie sluit het geheel.

Een verdienstelijk werk!

Paul Thurman, Piet Boncquet, Frans Gruwez, Kortrijk, 1989, 144 p., ill.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *