Natuurlijk West-Vlaanderen. Alle natuurgebieden van de provincie

Kennis van de leefomgeving is essentieel voor de heemkundige. Het landschap vroeger bepaalde immers sterk hoe onze voorouders leefden en werkten. Natuurbehoud schept oases waarin die leefomgeving verstild wordt. Zo krijgen we een idee van de door de mens gevormde gebieden en de natuurlijke habitat van een streek. Sinds 1988 is er al héél wat veranderd op vlak van milieuzorg.

Dit boek stelt de lezer de verschillende ecologische systemen binnen de provincie West-Vlaanderen voor aan de hand van de natuurgebieden. Het opzet van de auteur was deze meer bekendheid te geven bij het grote publiek. Het werk nodigt inderdaad uit om te ontdekken en te leren kennen.

Daarnaast opteerde hij voor alle gebieden groter dan vijf hectare, openbaar toegankelijk en ‘puur natuur’, dus geen parken. Zo wordt het ook de moeite om ze te gaan bezoeken. Dus niet de ecologische waarde, maar wel de bezoekbaarheid gelden als maatstaf. Het is trouwens een goed argument om kleinere gebieden met rust te laten, daar hun draagkracht te beperkt is voor veelvuldig bezoek.

De voorstelling van ‘natuur’ in West-Vlaanderen is kort maar krachtig. Dat geldt tevens voor de verschillende ecoregio’s. Hij onderscheidt de kustduinen, de polders, de pleistocene riviervalleien, de cuesta’s en de westelijke interfluvia. Het bijgaande kaartje heeft het daarnaast nog over de zuidwestelijke heuvelzone, maar de korte bespreking daarvan ontbreekt. Spijtig schoonheidsfoutje. De natuurgebieden van de regio (vooral de gemeente Heuvelland) komen natuurlijk wél verder aan bod.

Het grootste deel van het boek omvat de verschillende domeinen. Alles alfabetisch per gemeente gerangschikt. En telkens een introductie van landschap en natuur per gemeente. De mooie foto’s maken het geheel zeer genietbaar.

Herman Dierickx, met foto’s van Marc Slootmaekers, Natuurlijk West-Vlaanderen. Alle natuurgebieden van de provincie, Tielt, Lannoo, 2007, 160 p.,23,5×29,5 cm, ISBN 9789020960570.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *