Nieuwpoort-bad in woord en beeld

Het is nogal ambitieus om binnen het kader van één boek een gemeente of een wijk geheel ‘in woord en beeld’ te brengen. Meestal zien we dat het beeld dan overheerst en er summiere tekst wordt voorzien. Hier is het opzet anders: de tekst overheerst en de beelden zijn beperkt gebleven.

Het werk geeft een mooi overzicht van de uitgroei van deze uithoek  – die pas in 19849 Nieuwpoorts grondgebied werd- tot badplaats, vooral onder invloed van de familie Crombez. In een dertigtal bladzijde wordt die evolutie geschetst tot 1982.

Een tweede deel bespreekt enkele bijzondere plaatsen en gebouwen, van duinengebied over elektrische installatie tot de sprotfabriek en kraaminrichting. Deze aandacht voor bijzondere elementen maakt het werk zeker interessant voor wie in Nieuwpoort-bad vandaag gaat rondkijken.

Een laatste deel heeft het over traditionele onderwerpen zoals onderwijs, folklore, en sport. De toegevoegde lijst van één bladzijde met kunstenaars die op dat moment -1982- in Nieuwpoort-Bad woonden, is zeker een pluspunt.

De bibliografie is beperkt, maar wordt vermeld. In veel boekjes van zijn soort ontbreekt deze. Hier niet.

Lucien Billiet, Nieuwpoort-Bad in woord en beeld, Uitgeverij Artypo De Panne, 1982, 96 p.

Delen:

2 thoughts on “Nieuwpoort-bad in woord en beeld”

    1. Dit is zo één van die pareltjes die alleen nog in het tweedehandscircuit opduiken. Meer hierover vind je hier. Je kan best Nieuwpoort of Billiet als zoekterm invoegen.
      Nazicht op 07/10/2020 leert dat alleen op BooksinBelgium twee exemplaren worden aangeboden. De prijs tussen de twee verschilt wel enorm. Op andere websites en bij DeSlegte is het boek blijkbaar niet beschikbaar.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *