Veurne, uitgelezen stad. In de voetsporen van 25 befaamde schrijvers

Literatuur wordt in de heemkunde soms vergeten. Of het blijft bij die ene ronkende naam. Maar het blijft een heel breed thema: auteurs die schreven over een stad, auteurs afkomstig van een bepaalde plaats of schrijvers die ergens werkzaam waren. Vele geschiedkundige verenigingen hebben wel een verzameling plaatselijke literatuur. Dat opent mogelijkheden, zoals dit werk over Kortrijk.

Dit boek valt onder de eerste categorie. Er passeren 25 schrijvers die het gehad hebben over Veurne. Dat kan in het Nederlands zijn, maar ook in het Frans. “De burgemeester van Veurne” van Georges Simenon bijvoorbeeld. En één Deense auteur: Johannes Jorgensen met “I det yderste Belgien”, waar over de boeteprocessie wordt verteld. En dat is ook een thema voor Abraham Hans.

Na de bespreking van een auteur volgt een kleine bibliografie. Aan het einde van het boek vinden we een register op persoonsnamen.

Dit boek is een voorbeeld hoe dit onderwerp toegankelijk kan gebracht worden. Een paar foto’s verluchten bovendien het geheel.

Patrick Vanleene, Veurne, uitgelezen stad. In de voetsporen van 25 befaamde schrijvers, Uitgeverij De Klaproos, 1993, 181 p., ISBN 9055080063.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *